Fiti atenti la inoxul de proasta calitate !!

Prin coroziune se intelege in mod obisnuit transformarea materiala a suprafetelor de metal, cauzata de influenta mediului de contact. Ca rezultat se compune oxidul metalului respectiv.

Oxidul se formeaza printr-o legatura dintre un element chimic cu oxigenul, proces chimic numit reactie de oxidare. Dupa modul in care reactioneaza cu apa, oxizii sunt de doua tipuri : oxizi acizi si oxizi bazici.

 

Un inox de buna calitate, precum cel folosit de MetalConfex.ro si comercializat prin CatalogInox.ro NU VA RUGINI NICIODATA.

 

Inox-ul este un material inovator, relativ recent – aparut la inceputul secolului al XX-lea.

Este un aliaj special, pe baza de crom. Mai exact, termenul inox se refera la o serie de oteluri inoxidabile, utilizate in numeroase aplicatii si domenii de activitate: industria chimica, industria alimentara, sanatate, transport, constructii si arhitectura.

Inox-urile sunt aliaje pe baza de fier, cu un continut obligatoriu de crom de minim 12% si caracterizate de un grad sporit ala rezistentei la coroziune ( in conformitate cu standardele europene EN10088). In componenta otelurilor inoxidabile intra si alte elemente aliate: carbon, nichel, siliciu, fosfor, sulf, mangan, cobalt, titaniu.

Exista mai multe tipuri de inox-uri. Atunci cand este adaugat nichelul, de exemplu, structura austenica a otelului este stabilizata. Structura de cristal face ca acest otel sa fie non-magnetic si mai putin casant la temperaturi joase. Pentru o rigiditate mai mare se adauga carbon. Folosind tratamente termice adecvate, acest tip de inox este folosit la productia lamelor de ras, uneltelor sau ustensilor de bucatarie.
Cantitati maricele de mangan este folosit in compozitii ale otelului inoxidabil. Acesta mentine structura austenica asa cum face si nichelul, dar la un cost mai scazut.

In industrie, mai ales in cazul prelucrarilor metalice ( decupari pe laser, indoire, sudura ) se folosesc 3 tipuri de inox:

  • Clasa austenica ( seria 300 – 304 si 316  ) – cea mai des folosita – contine 0,15 % carbon – un minim 16 % cron si nichel sau mangan care mentin structura austenitica la o gama larga de temperaturi.  O compozitie uzuala este 18 % crom si 10 % nichel, ( 18/10 inox ) folosita pt tacamuri . Continut ridicat de otel austenitic mareste pretul acestora.  Versiuni cu mai putin carbon, ca 316 L sau 304 L sunt folosite pentru a evita probleme de coroziune cauzate de sudura. L indica faptul ca continutul de carbon din aliat este sub 0,03 % reducand efectul de sensitizare inregistrat in momentul sudurii la temperaturi inalte.
  • Inoxul feritic ( cel mai des 430 ) are proprietati ingineresti mai bune decat cel austenitic, dar are o rezistenta mai scazuta la coroziune, datorita continutului scazut de crom si nichel. De obicei este mai ieftin , pentru ca contine intre 10,5 si 27 % crom si putin nichel.
  • Otelul inoxidabil Martensitic nu este rezistent la coroziune ca celelalte 2 dar este foarte puternic si greu de masinat, putand fi calit prin tratament termic. Inoxul martensitic contine crom (12 – 14 %), nichel (2 %) – fiind magnetic.