Ghid complet pentru constructia gardului.

Constructia gardului in curte ti se va parea floare la ureche dupa ce ai ridicat casa, insa asta nu inseamna ca nu ridica si el anumite provocari.

Iata, asadar, ce trebuie sa stii pentru constructia gardului, dar si niste imagini care te vor inspira, cu siguranta, in alegerea unui model potrivit pentru curtea ta.

Pentru a construi un grad cu fundatie aveti nevoie de autorizatie de constructie.

Ca sa incepi cu constructia unui gard din fier forjat sau un gard modern pentru gospodoria ta, trebuie sa stii de la bun inceput ca vei avea neveoie de o autorizatie de constructie.

De astfel, legislatia romaneasca prevede obtinerea unei autorizatii de constructie indiferent daca gardul are sau nu fundatie.

Garduri din fier forjat

Gardurile din fier forjat au un aspect elegant si o frumusete clasica. Când vine vorba de împrejumuirea curţii, avem numeroase opţiuni, însă una populară în rândul românilor este alegerea porţii şi a gardului din fier forjat. Chiar dacă nu oferă foarte multă intimitate, asta în cazul în care are un fundal din tablă metalică sau plăci din policarbonat, gardurile din fier forjat pot schimba radical aspectul unei curţi, dându-i un aer modern şi elegant.

Garduri Moderne

Cand vorbim despre garduri moderne nu ne referim la niste materiale anume, ele pot fi si din lemn, dar si metalice sau din beton. De obicei, materialele sunt dispuse  pe orizontala, insa nu este neaparat o regula.

 

Invata sa construiesti singur un gard:

Dupa cum iti spuneam si mai sus, poti construi si de unul singur un gard, insa inainte sa iei aceasta hotarare, trebuie sa stii exact care sunt pasii, pentru a decide informat daca vrei sau nu sa incepi un proiect de tipul acesta. Daca te ocupi singur de constructia lui, iti vei face un gard ieftin si vei avea la final si satisfactia ca te-ai ocupat singur de acest proiect. Nu este neaparat o constructie grea, insa este, in definitiv, o constructie ce are nevoie si de o fundatie, si de indemanare. Iti aratam mai jos ce pasi ai de parcurs pentru a construi un gard rezistent, dar si cu un aspect fermecator.

Ghid complet pas cu pas, pentru constructia unui gard din beton si fier forjat

Pentru constructia unor garduri din fier forjat si beton, de pilda, trebuie sa parcurgi, in mare, urmatori pasi:

 • Sapa fundatia la o adancime de circa 50 de centimetri si o latime de 40 de cm;
 • Fa grinzile din fier beton folosind bare de fier beton striat de minimum 16 mm si etrieri din fier beton de 6 mm;
 • Aliniaza si prinde in beton stalpii din fier rectangulari care urmeaza sa sustina gardul ;
 • Toarna betonul (procedeu numit si turnarea cotei zero);
 • Dupa ce betonul se intareste (dureaza circa o zi) cofreaza cu panouri de lemn zona in care urmeaza sa fie fundatia si apoi toarna fundatia gardului deasupra primului strat de beton (cota zero);
 • Dupa ce se usuca si acest strat poti decofra fundatia;
 • Dupa decofrare urmeaza finisarea gardului si prinderea panourilor din fier forjat pe stalpii rectangulari;
 • La final se grunduieste si se vopseste ;

Ghid complet pas cu pas, pentru constructia unui gard din lemn

Poti construi un gard din lemn urmand pasii de mai jos:

 • Traseaza locul si infige cate un tarus la 1-2 metri distanta fata de fiecare capat al liniei imaginare a gardului apoi leaga sfoara de ei si tensioneaz-o, scopul acesteia este sa ghideze pozitionarea stalpilor de sustinere
 • Tine cont de faptul ca intre stalpi distanta trebuie sa fie egala pe toata lungimea si latimea gardului
 • Sectiunile lemnului si portiunile care urmeaza sa fie introduse in sol trebuie tratate cu o solutie cu rol protector
 • Inscriptioneaza pe suprafata stalpilor liniile (inferioara si superioara) care vor prefigura pozitia traversei inferioare, apoi bate cate un cui pe fiecare linie. Pozitioneaza traversa si cu ajutorul unei drujbe sau a unui fierastrau fa o sectiune in stalp in asa fel incat traversa sa poata fi fixata acolo
 • Traversa va fi fixata pe stalp cu suruburi, asa ca va trebui sa gauresti cu bormasina traversa si stalpul pentru a le imbina.
 • Pasii se reiau pentru fiecare traversa in parte, si cele inferioare si cele superioare
 • Se monteaza scandurelele din gard intinzand ai tensionand sfoara in prealabil
 • Scandurele se fixeaza cu suruburi sau cuie de traverse si se foloseste un distantier pentru ca ele sa fie dispuse la distante egale una de cealalta.

Dupa cum vezi, ai la dispozitie o multime de optiuni, indiferent daca vrei sa construiesti un gard pentru intreaga proprietate sau vrei sa faci niste garduri pentru a delimita gradina de restul terenului. Ce model este preferatul tau si ce material ai alege?